2010. szeptember 19., vasárnap

Mecsetekre és müezzinekre lehet lövöldözni az FPÖ online játékában

Uszítás és vallásgyalázás gyanúja miatt indít nyomozást az osztrák ügyészség egy választási kampányban használt internetes játék miatt.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) stájerországi szervezetének honlapján a tartományi választási kampány során helyeztek el egy olyan játékra mutató linket, amelyben mecsetek és minaretek épülésének meggátolásával és müezzinek elhallgattatásával lehet pontokat gyűjteni. A játék miatti felháborodását azóta jelezte a többi négy parlamenti párt és az Ausztriai Iszlám Közösség (IGGiÖ) is. A nyomozást a Zöldek helyi szervezetének feljelentése vonta maga után, azóta már az IGGIÖ is jelezte, hogy jogi útra terelné az ügyet.

A grazi ügyészség szóvivője elmondta: a vizsgálat során először azt derítik ki, hogy történt-e büntetendő cselekmény, azután döntenek a teendőkről, így a játék esetleges eltávolíttatásáról. Amennyiben a játékos nem tudja megakadályozni hét mecset vagy minaret felépülését, a "Stájerország tele lett minaretekkel és mecsetekkel" szöveg jelenik meg, és hogy a valóság ne alakulhassék így, a játékost az FPÖ jelöltjére való szavazásra hívja fel az oldal. Magát a játékot az FPÖ és egy svájci reklámcég közösen készítette. Ausztriában az iszlámot a törvény által elismert vallások között tartják számon. Az országban eddig több mint kétszáz mecset és imaház épült, minaret összesen négy mellett áll.

A bevándorlók, különösen a muszlimok integrációját illető aggályok időnként vitákat szítanak Ausztriában, a legutóbb az októberi bécsi tartományi választás kampányában történt ilyen. Előbb "a bécsi vér" védelmének fontosságára figyelmeztető Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), majd Anas Schakfeh, az IGGiÖ vezetője váltott ki vitát.

Utóbbi kijelentette: reméli, hogy néhány évtizeden belül minden tartományban legalább egy minaretes mecset fog épülni, mert az hozzátartozik a valódi vallásszabadsághoz. Az FPÖ élesen kikelt Schakfeh szavai ellen. A párt elnöke, Heinz-Christian Strache az őket ért bírálatokra válaszul kijelentette: nem "az idegen", hanem "a túl sok idegen" ellen vannak, valamint a mecseteket "az iszlám radikalizmus melegágyának" minősítette, és követelte "az iszlám térségből" való bevándorlás megtiltását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése