2012. július 8., vasárnap

„Zöld” mecsetet építenek az Emirátusokban



Az iszlám színe a zöld, így vallási szempontból is „kompatibilis” lesz az a mecset, amelyet a bioépítészet és a zöld energetika szempontjait figyelembe véve építenek fel Abu Dhabiban, Saadiyat szigetén. A muszlim szentély tervét a helyi ALHOSN egyetem diákja, bizonyos Suhail Mohammen terjesztette elő, és azt már el is fogadta a sejkség iszlámügyi főhatósága, beillesztve azt egy 2030-ig szóló fejlesztési tervbe. 

A mecset, amelynek a hagyományoknak megfelelően lesz egy imaterme, egy minaretje és egy oszlopa, amely a szent város Mekka irányát jelzi, tetőkerttel látják el, amely csökkenti a sivatagi környezet erős napsugárzásának hatását. Ugyanakkor a szentély külső burkolatát egy különleges polimerrel, koriánnal vonják be, amely optimalizálja a természetes fényeket, ugyanakkor korlátozza a falak hőáteresztését, az üvegfelületekre lecsapódó napsugarak energiáját pedig a belső teret klimatizálására használják fel.

A világításhoz szükséges villamos energiát a tetőn elhelyezett napelemek biztosítják, míg az imádság előtti rituális mosakodáshoz felhasznált vizet felfogják a külső kertek öntözésére és a szökőkutak táplálására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése