2012. április 30., hétfő

Már a harmadik mecsetét építi az arab közösség Ciudad del Estében

Ciudad del Este, azaz a Kelet Városa Paraguay második legnagyobb települése. Itt épült meg az ország első iszlám imaháza, s azóta már áll egy másik is, mégis szükség van egy harmadikra, melynek jellegzetes arany kupolája és két minaretje lesz. A városközponttól mintegy három km-re fekvő mecset tornyai elérik majd a harmincöt métert, s mindegyikben elhelyeznek egy-egy liftet.

A városban mintegy ötezer, zömmel szíriai és libanoni muszlim él, aki nagy örömmel vettek részt az új mecset alapkőletételén 2012. április 29-én. Az ünnepségen megjelentek a szomszédos országok, Argentína és Brazília, muszlim közösségeinek vezetői is.

A régi mecset Ciudad del Estében:

Iowa legújabb mecsete


Az Amerikai Egyesült Államok Iowa nevű szövetségi államában Quad Cities újabb iszlám imaházzal bővült. A Bettendorf városrészben 2012. április 29-én átadott modern létesítmény kis minaretjén félhold díszeleg. A mecsetbe egy hatalmas, keleties, szamárhát ívű üvegportálon juthatunk be, miután már megcsodáltuk az épület előtt álló szökőkutat.

A mecset helyén eredetileg egy lakóépület állt, melyet több évvel ezelőtt a helyi pakisztániak alakítottak át imaházzá. A mai mecset a maga 1100 m2-vel tízszer akkora. A Salim Rangwala által tervezett és tizennyolc hónap alatt felhúzott imaházban egy torna terem is helyet kapott.

Quad Citiesben áll már egy másik mecset is:


2012. április 15., vasárnap

Új mecset nyílt Cipruson

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság Beyarmudu nevű községében új, kétminaretes mecset nyílt. A szalag átvágásának érdekessége, hogy mindez az ún. a Szent Születés Hetének (Kutlu Dogum Haftasi) keretében történt.

A megnyitón Dervis Eroglu észak-ciprusi miniszterelnök -számos minisztere társaságában- is megjelent.

2012. április 7., szombat

7,1 millió rúpiából újul meg egy mecset Multánban

Eredetileg 5,6 millió rúpiára becsülték a multáni óvárosban fekvő Majid Nawab Ali Mohamed mecset felújítási költségeit, de miután kiderült, hogy a fő imaterem nyolc tartógerendája is súlyosan megsérült, a renoválás költségvetését 7,1 millióra kellett módosítani. A pakisztáni szúfik központjának tekintett város fallal körülvett városrészében álló kétminaretes, kék színre festett iszlám imahely Multán egyik XVIII. századi kormányzója után kapta a nevét, s mintegy 250 éves.

2012. április 6., péntek

ATIB mecset, Bad Vöslau

ATIB mecset, Bad Vöslau
(szerző felvételei)
Bad Vöslau egy 13.000 lakosú fürdőváros Alsó-Ausztriában, mintegy 50 km-re Bécs központjától. A településen 900 török, s nem kevés bosnyák muszlim él. Az ország negyedik minaretes mecsetét az ATIB, azaz az Osztrák-Török Iszlám Unió szervezete 2009. október 24-én adta át.

A mecset másfél millió euróból épült fel. Kupolája és két, kerek zöld üveglemezekből emelt 13,5 méteres minaretje van. Eredetileg 25 métereset szerettek volna, de csak ekkorára kaptak engedélyt a helyi törökök. A mecset patiójába egy üvegtetővel fedett rövid lépcsősoron juthatunk. Innen nyílik az imaterem, de itt találjuk balról az éttermet és jobbról a kávézót is. A udvar közepén pedig egy izniki kerámiával fedett díszkút áll.

A mecset belseje is török kerámiával van burkolva. A napi öt imán és a pénteki imán túl hittani iskola is működik falai között, ahol az emeleti részen női karzat is található.

2012. április 1., vasárnap

A belgrádi Zászlós dzsámi

Zászlós dzsámi (szerző felvételei)
A belgrádi Zászlós dzsámi (szerbül: Bajrakli dzamija, törökül: Bayrakli camii) nevét onnan származtatja, hogy az ottomán időkben erre a mecsetre tűzték ki azt a lobogót, amely azt volt hivatott jelölni, hogy a város összes muszlim imaházában megkezdődhetnek a közösségi imák.

A mecset a XVI. században épült. A legtöbb forrás úgy tudja, hogy 1575-ben, de mások szerint már 50 évvel azelőtt is létezhetett. Evlija Cselebi, a XVI. század neves török utazója is megemlíti mint a város 273 dzsámijának egyikét. Eredetileg Csohadzsi Hadzsi Ali dzsáminak nevezték el arról a posztókereskedőről, aki a finanszírozó alapítványt tette.

Amikor Belgrádot a pozsareváci béke után, 1717-ben, elhagyták a muszlimok, a nyolcszögletű kupolás, minaretes dzsámit templommá alakították a Habsburgok. 1739-ben visszatértek az ottománok, s a dzsámi újra dzsámi lett. A felújítással 1741-ben végeztek, s a renoválás támogatója után Huszein bej dzsámi néven kezdték emlegetni.

Amikor a XIX. század derekán szerb ellenőrzés alá került a dzsámi, s elpusztult mind a többi iszlám imahely, ezt meghagyták a belgrádi muszlim közösség használatában.

2004-ben, mikor Koszovóban tűz áldozatává vált egy templom, belgrádi futballhuligánok a nisi mellett ezt a dzsámit is felgyújtották. Perük épp a napokban ért véget.

2004 után a Muhamed Jusufspahic vezette Rijaset, azaz az állam által is elismert és támogatott vallási hatóság, felújíttatta a Bajrakli dzsámit. Az utolsó simítások még a héten is zajlottak. Az éjjel-nappal nyitva tartó mecsetben tucatnyi, főleg arab muszlim imádkozik a napi öt ima idején. A pénteki imán azonban a női karzat és az udvar is megtelik, s ekkor már balkániak (szerbek, bosnyákok, albánok és cigányok) adják a többséget. A szentbeszéd is szerb nyelvű.

Az épület mögött most épül a folyton növekvő közösség (egyesek szerint mintegy 200.000 muszlim él a szerb fővárosban) új vallási iskolája.