2012. augusztus 29., szerda

Új mecset nyílt Mosevacban

A háborús rombolást követően egyre több modern mecset épül Boszniában. Az egyik legfrissebb példa a 2003 óta készülő mosevaci. Mosevac az ország északi részén, a muszlim-ortodox etnikai belhatár közelében található.

2012. augusztus 28., kedd

Nyílt nap az új leideni mecsetben

2012. szeptember 2-án tartja első nyílt napját a Németalföld szívében található Leiden legújabb marokkói mecsete, ami a folyó év június 21-én nyílt meg a közönség előtt.

A város északi részén álló iszlám imaház minarettel és kupolával díszített, modern, letisztult épület.

2012. augusztus 24., péntek

Két mecset ajándékba

A hatvanegy éves csecsen állami vezető, Ahmed Kadirov két mecsetet kapott ajándékba. Az egyik Naurszkaja, a másik Verkhníj Naur falujában áll. Az előbbibe 2000, az utóbbiba 2500 hívő fér el kényelmesen.

2012. augusztus 23., csütörtök

2012. augusztus 22., szerda

A karibi térség legújabb mecsete

A karibi térségben az iszlám az indiai bevándorlók révén már több, mint egy évszázada jelen van, s Trinidad és Tobagóban a lakosság mintegy 20%-át tudhatja sorai között. A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetére csupán a múlt század 70-es éveiben érkeztek az első muszlimok, akik most építik a sziget első mecsetét Fort-de-France-ban, a külbirtok (DOM-TOM) "fővárosában".

A mecset nyolcszög alapterületű, minaretje hasonlóképpen épült, egy nagyobb és két kisebb kupola is ékesíti.

2012. augusztus 21., kedd

Nemsokára nyílik a mecset Martinezben

Az Amerikai Egyesült Államokban több Martinez nevű település is van. A képen látható 33.000 négyzetláb alapterületű, minaretes, egy nagy és három kicsi kupolával ellátott mecset Georgia államban található. Az új iszlám imaházba -mely 3.8 millió dollárba került- akár ezer ember is elfér.

2012. augusztus 20., hétfő

Sátor a mecset mellett

A félkész Bejtullah mecset árnyékában imádkozták az ünnepi imát a muszlimok a Római Birodalom egyik egykori központjában, az Adria partján fekvő Ravennában.

A két minaretes mecset főbb elemei már régebb óta állnak, a külső festés viszont -pénzhiány miatt- csupán a közelmúltban kezdődhetett csak el. Mint arról már beszámoltunk,  önkéntesek munkájára volt szükség ezen állapot eléréséhez.


2012. augusztus 18., szombat

A bőkezű Kaptan fivérek dzsámija

A délkelet-törökországi Gaziantep városában 1995-ben létesült a Yesilyurt temető, ami mellé az adakozásáról híres Kaptan család építtetett egy 1.800 férőhelyes, két minaretes, a klasszikus ottomán stílust követő dzsámit. A mecsetet ünnepélyes keretek között 2012. augusztus 17-én, azaz a ramadáni böjti hónap utolsó péntekjén, adták át. A ceremónián megjelent Asim Güzelbey, a város polgármestere is.

Bangladesben találták meg Dél-Ázsia legrégebbi mecsetét?


Az Al-Dzsazíra ITT megtekinthető angol nyelvű videóján arról hallhatunk, hogy Ramdzsapúrban, Banglades északi részén egy hetedik századik mecsetet találtak, ami Mohamed próféta (béke legyen vele) halála után néhány évvel létesülhetett, mikor is az arab kereskedők kihasználva a Kína felé vezető vízi utakat, az iszlám üzenetét is elvitték Dél-Ázsiába.

A romok -köztük Korán-idézetes kövek- ugyanakkor veszélyben vannak, mert a hatóságok nyíltan, az interneten kereskednek velük.

2012. augusztus 17., péntek

Gigászi mecset épülhet Moszkvában


Az Izvesztyija cikkét az Oroszvilág közölte után

Egyszerre 60 ezer muszlim imádkozhat az épületben

 Gigászi mecset épülhet Moszkvában 
Gigászi mecset épülhet Oroszország fővárosában, Moszkvában. A mintegy 60 ezer ember befogadására tervezett épület, ha megkapja az építési engedélyt Oroszország legnagyobb mecsetje lesz (a posztszovjet térségben is csak az a mecset fogja megelőzni, melyet Dusanbéban építenek. Jelenleg Oroszország legnagyobb mecsetje a képen is látható, 2008-ban átadott grozniji „Csecsenföld Szíve” mecset).
Igaz, a mecset pontos helyéről még nincs megállapodás. A muszlimok azt szeretnék, ha az minél közelebb lenne Moszkva központjához. Albir Kurganov, az oroszországi főmufti helyettese elmondta, Moszkvában és környékén, ahol több millió muszlim él, katasztrófális a hiány mecsetekből, ezért égető szükség lenne egy nagymecsetre, amely egyszerre több tízezer imádkozót tudna befogadni.

2012. augusztus 14., kedd

Megújult a nagymecset Udupiban

Felújították és a héten át is adták az indiai Karnataka államban található Udupi nagymecsetét, azaz a Jamia Masjid Udupit. Az építkezést Hidayatullah Abbasz Ucchil helyi vállalkozó finanszírozta.

Eszmahán szultán dzsámi



A város török kori műemléke az 1590-ben épült, kicsi, de szépséges dzsámi, melyet leírások Esmahan szultán mecsetként is említenek. Ez Románia legrégebbi török mecsete; II. Szelim oszmán szultán lánya, Szokoli Mehmed pasa felesége, Esmahan építette.
A mecsethez a köveket Callatis egykori várfalaiból hordták össze, körülötte pedig egy több mint háromszáz éves muzulmán temető található. A mecsetet és a temetőt is 2008-ban felújították.
A mecset ma is használatos (én korán-iskolás gyerekeket fotóztam itt), hiszen a legfrissebb népszámlálás szerint Dobrudzsa tartományban a görögök száma 3900 fő, a tatárok száma 24600 fő, a törökök száma pedig 29500 fő; Mangaliában ebből 1709 fő a török, 1415 a tatár népesség lélekszáma.

2012. augusztus 11., szombat

A konstancai dzsámi



A sétányról visszatérve az Ovidius szoborhoz útközben még egy érdekes látnivaló van: a Szávai-könyv török időkből ittmaradt mecsetről beszél, más források szerint azonban a Konstancai nagymecset építését I. Károly román király rendelte el 1910-ben az itt élő muzulmánoknak.
A mecset George Constantinescu tervei alapján készült, aki az anatóliai Konya településről mintázta. Az olykor Károly-mecsetnek, a helybéli törökök által pedig Kral camisi-nak (azaz Király dzsámijának) hívott épület építése 1912-ben fejeződött be. Belépődíj fejében 140 lépcsőn minaretjének a tetejébe is felmehetünk: 50 méter magasból elénk tárul a Fekete-tenger és a város panorámája.

2012. augusztus 1., szerda

Új mihráb és mimbár a Budapest mecsetben

Új imairány-jelző fülkét és szószéket, azaz mihrábot és mimbárt építettek a Fehérvári út 41. alatti Budapest mecsetben.