2013. október 29., kedd

Ősi mecsetet újítottak fel a Krímben

Ukrajna muszlimok lakta déli vidékén, a Krím-félszigeten felújítottak egy háromszáz éves mecsetet. A tatárok ősi mecsete, ami a muszlimok a sztálini idők történt deportálása idején szinte teljesen elpusztult, a szudaki járás Bogativka (tatárul Tokluk) nevű településén áll. A dzsámi új minarettel is bővült.

A megnyitó után hivatalosan is fogadta Emirali Ablajev krími tatár főmuftit az autonóm térség miniszterelnöke, Anatolij Mogiljev, s megegyeztek abban, hogy a Szimferopolhoz közel eső Dobroje községben is új mecset épülhet, egyben elítélték a muszlimok áldozati ünnepe előtt történt két, mecsetek elleni vandál támadást.

2013. október 27., vasárnap

Dubaji ajándék a Seychelles-szigeteknek

A szigetország majdnem teljes muszlim lakossága elfér abban az új iszlám imaházban, amit a Mahé szigetén található Mont Fleuriben az emirátusi elnök unokája adott át 2013. október 26-án. A mecset, amit a Korán és Szunna Társaság működtet majd, 600 férfit és 150 nőt képes befogadni, a Seychelles-szigetek közel 2000 muszlim hívője közül. A dubaji ajándék értékét mutatja, hogy az átadásán megjelent az ország külügyminisztere, Jean-Paul Adam is.

2013. október 16., szerda

Földalatti mecset épült Büyükçekmece városrészben

Büyükçekmece városrészben elkészült, és átadták Törökország első földalatti mecsetjét.
Ami annyiban tér el az Isztambulban található többi földalatti mecsettől, hogy teljesen más stílusban alakították ki.
És – szintén ellentétben a többivel – ez megnyerte a Világ Építészeti Díjat is.
No és ez a dzsámi valóban a föld alatt lett kiépítve (6 m), míg a hagyományosok csak nevében, vagy részben föld alattiak.
A mecset neve: Sancaklar Camii
 Földalatti mecset épült Büyükçekmece városrészben
Sancaklar Camii – Forrás: Radikal
A mecset építését a Sancak család finanszírozta. Az elmondásuk szerint, ha ma valaki mecsetet épít, akkor mindjárt a kupolákra gondol. Holott ennek nem kell kötelezőnek lennie, hiszen csak szeldzsuk idők óta épülnek ilyen stílusi dzsámik. Ők ezzel szemben egy olyan épületet szerettek volna, ami még inkább alkalmas az elmélyülésre. A Sancaklar Camii-nak még minaretje sincs. Hiszen a mai technológiák mellett erre semmi szükség.
Éppen ezért a kialakításnál a barlangszerű belső térre törekedtek, a speciális akusztikát is figyelembe véve.
A dzsámi teljes területe 7400 m², amiből a fedett rész 1200 m². Itt összesen 650 hívő imádkozhat.
De nemcsak egy mecsetet, hanem egy vallási és kulturális központot is szeretnének létrehozni. Ezért könyvár és olyan mesteremberek is lesznek, akik vallási kérdésben tudnak segíteni. E mellett gondolkoznak angol nyelvű szertartások megtartásában is. Így a turistáknak is kedvelt helyük lehet.

2013. október 6., vasárnap

Egy zsidó blog a berlini Sehitlik Mecset nyílt napjáról

Október 3-án Németországban szerte a mecsetek nyílt napot tartottak: nem először szervezte meg a muszlim közösség ezt a napot, és a hagyományt folytatva idén is egy témához kapcsolva azt. 2013-ban ez a környezettudatosság lett, úgyhogy ennek fényében kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon stb. vehették részt a látogatók, hogy közelebbről megismerjék az iszlám és a fenntartható fejlődés viszonyát. Mi, rendes lokálpatrióták, a neuköllni nagymecsetbe mentünk (van több is a környéken, nyilván), a zömében törökök által látogatott Sehitlik mecsetbe: a tömeget vágni lehetett, annyian érdeklődtek a szomszédok iránt.
Előadásokon nem vettünk részt, viszont idegenvezetésen és a imakukkoláson igen. Az előbbi elég mókásra sikeredett, sok nem derült ki a mecsetről - a Wikipédia jóval bőbeszédűbb, mint a mi idegenvezetőnk volt -, de azt lépten-nyomon megállapítottuk a csillárokról, hogy milyen szépek. S tényleg.
Ami nekem hatalmas élmény volt, az az imakukkolás, eddig sose sikerült muszlim istentiszteleten résztvennem, hiába hívtak már megannyiszor. Bezzeg most! ("Csak" egy sima hétköznapi aszr-ima szemtanúi voltunk ázánnal, imára hívással, leborulásokkal stb., khutba, azaz beszéd-tanítás nélkül.)

2013. október 1., kedd

Szárba szökken a chiapasi iszlám


1994-ben, akkor, amikor Mexikó épp belépett az Észak-Amerikai Szabad kereskedelmi Övezetbe, lázadás tört ki az ország legszegényebb, déli tartományában, Chiapasban. A zapatista felkelőket a rejtélyes Marcos vezette, aki megragadta a fél világ fantáziáját. Ez adta a lükést a spanyolországi Murabitun iszlám közösségnek is, aki hittérítőket küldött a térségbe. Ennek hatására a chamula és tzotzil indiánok tömegei tértek meg Allah vallására.

Eleddig tipikus, fából és háncsból tákolt dzsungelmecsetekben imádkoztak, azonban most megkezdődött egy tekintélyes méretű minaretes mecset építése a tartomány központjában, San Cristobal de las Casasban.

A képen is látható minaret a harmadik lesz az országban.