2016. április 30., szombat

Kiürült a zsinagóga, mecset lesz belőle

A Magyar Nemzet nyomán

Elveszítette híveinek nagy részét egy marseille-i zsinagóga, a környéken viszont egyre több muszlim gyakorolná vallását, így a hajdani zsidó imaházat mecsetté alakítják. 
A tengerparti város központjában található Or-Thora zsinagógát négyszázezer dollárnak megfelelő összegért vette meg egy muszlim szervezet néhány hónapja. A létesítmény új funkcióját nyártól töltheti be. Az utóbbi tizenhat évben marseille-i zsidók tízezrei hagyták el az izraeliták által korábban sűrűn lakott városközpontot. Mivel egyre több hívő költözött a város külső részeire, a most eladott zsinagóga végnapjai alatt megtörtént, hogy a kétszázötven fős imaházban mindössze tízen vettek részt szertartáson. Mindeközben az ugyanabban az utcában található mecset olyan szinten zsúfolttá vált, hogy a helyi muszlimok egy része szerdánként már az utcán imádkozik, ezért az Al Badr Társaság megvette a lassan elnéptelenedő zsinagóga épületét.
A 800 ezres Marseille lakosságából egyébként 250 ezren muszlimok.

2016. április 2., szombat

Ma adják át Észak-Amerika legnagyobb mecsetjét

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosától, Washingtontól alig néhány kilométerre, a Maryland állambéli Lanhamban 2016. április másodikán adják át az észak-amerikai kontinens legnagyobb iszlám imaházát. A klasszikus ottomán stílusban épült, két minaretes épület megépítésére a török állami vallásügyi hatóság, a Diyanet adott megrendelést, és azt a török köztársasági elnök, Recep Tayyip Erdogan és a Diyanet vezetője, Mehmet Görmez fogja átadni. A megnyitót megelőzően egyébként már az április elsejei pénteki imát is az új dzsámiban tölthették a helyi muszlimok. A szentbeszédet három nyelven, angolul, törökül és arabul maga Görmez adta elő. 

Üröm az örömben, hogy török kollégájának meghívását elutasította az amerikai elnök, Barack Hussein Obama, akinek pedig a felmenői között muszlimok is megtalálhatóak. Hasonló módon elhárították a meghívást azok a jeles amerikai muszlim sportolók is, akiket a török elnöki hivatal kért volna fel. Így nem jelenik meg az átadó az ökölvívó-legenda, Mohamed Ali lánya és a kiváló kosárlabdázó, Kareem Abduljabbar sem.